Sposób przygotowania

Biszkopt:
•5 jajek
•1 niepełna szklanka mąki pszennej
•pół szklanki cukru
•2 łyżki kakao
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
•1/2 litra mleka
•1/2 szklanki cukru
•20 dag masła
•25 dag wiórek kokosowych
•cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
•czekolada mleczna 100 g
•czekolada gorzka 100 g
•12,5 dag margaryny

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ewentualnie posypac kokosem wierzch polewy.

Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kusza23

    To coś dla mnie wiórki i czekolada
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    kokosa lubię w każdej postaci, a ciasto wygląda przecudnie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mala

    robiłam kiedyś i wszyscy byli zachwyceni
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !