Sposób przygotowania

Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kapieli wodnej (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. Masło miękkie ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce.
Zamist herbatników mozna uzyc cienkich biszkoptow lub pokruszoncyh herbatnikow zmieszanaych z maslem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Bardzo lubię tego typu ciasta:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    pychotka az palce lizac
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    mniam mniam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis na ciasto!
  • 2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Apetyczne ciasto!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ana00

    pysznie wyglada ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    wygląda cudnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    ale fajna nazwa - szkoda ze takie slodkie
  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda wspaniale.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bercik1

    poproszę kawałek
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    superowe ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !