Sposób przygotowania

Grzyby moczyć przez kilka godzin. Wołowinę pokroić w plastry i szybko zrumienić na dużym ogniu na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa.

Wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić kilka godzin pod przykryciem aż mięso skruszeje. Wody powinno być tyle, żeby wołowina nie wystawała za mocno z sosu.

Na koniec dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie i zagęścić tą mieszanką sos. Najlepiej najpierw do kubka ze śmietaną i mąką wlewać po trochu gorącego sosu z garnuszka i dokłądnie mieszać, a dopiero potem wlać wszystko z powrotem do rondelka. W przeciwnym razie mogą wytworzyć się grudki. Całość doprawiś solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !