Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KULEBIAK Z PIECZARKAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szklanki mąki 3
łyżek śmietany 5
jajko 2
łyżek masła 5
łyżeczka cukru
sól, pieprz
pieczarki 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 6
cebula 2
żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: KULEBIAK Z PIECZARKAMI

Grzyby oczyścić, ewentualnie umyć, pokroić w drobniutką kostkę. Cebule obrać, posiekać. Mocno rozgrzać olej na dużej patelni, zeszklić na nim cebule kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Dodać grzyby, smażyć na średnim ogni (cały czas mieszać). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze 25 minut na małym ogniu. Wsypać tartą bułkę, wymieszać. Wbić 1 jajko, dodać 3 łyżki śmietany. Całość ponownie wymieszać. Mąkę przesiać na blat, wbić pozostałe jajko, dodać rozdrobnione masło. Wsypać pieprz, sól i cukier, wlać 2 łyżki śmietany. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Na cieście rozsmarować grzybowy farsz, ciasto zawinąć, formując podłużny bochenek, posmarować żółtkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.

KULEBIAK należy pokroić w grube plasterki i podawać na ciepło, jako np. dodatek do zup, lub z sosem, jako przystawkę. Kulebiak można przygotować z różnymi farszami. Doskonale smakuje z ryżem, mięsem drobiowym, cebulą i ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 24.09.2010 16:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak