Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przetarłam przez praskę. Surowe ziemniaki, obrane, przepuściłam przez robota na tarte. Starte ziemniaki wrzuciłam do ściereczki i powiesiłam by obciekły. Do miski wrzuciłam ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, 2 łyżki maki ziemniaczanej i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrobiłam ciasto. Na gotującą się wodę wrzucałam uformowane pyzaczki. Od zagotowania się wody z pyzami, gotowałam je jeszcze 5 min.

Wyszło mi 15 sztuk.

Podałam ze skwareczkami z kiełbasy.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Pycha, znam do danie pod inną nazwą.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    już jestem głodna
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    ja też takiej nazwy nie znam ale danie pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !