Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowy sernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 20 dag
cukru pudru 10 dag
margaryny 1/2 kostka
żółtko jajek 1 szt
płatki migdałowe 1 paczka
lukier 1 paczka
cukru pudru 25 dag
jajek 5 szt
margaryny 1/2 kostki
aromat 1 szt
bakalie 1 paczka
maku 50 dag
cukru pudru 30 dag
jajko 2 szt
białko 1 szt
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: makowy sernik

Mąkę posiekaj z margaryną i cukrem, wbij żółtko, zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj, włóż do natłuszczonej blachy, robiąc podwyższony brzeg. Ponakłuwaj i piecz 15 min w temp. 200C. Ostudź. Mak sparz, osącz i zmiel 2 razy. Utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj tartą bułkę, delikatnie wymieszaj z ubitymi na pianę białkami i aromatem. Odciśnij ser i zmiel go dwa razy. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami. Do masy jajecznej dodawaj - cały czas mieszając - ser. Na końcu dodaj aromat, bakalie i pianę ubitą z białek. Na podpieczonym cieście układaj na przemian masę makową i - obok - serową. Piecz 45 minut w temp. 190C. Ostudź, polej przygotowanym lukrem, udekoruj płatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 19.07.2011 16:24
Fajny przepis
banditka 19.06.2010 13:57
brzmi cekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak