Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZEBRA

4.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 2,5 szklanki
cukier 2 szkalnki
oranżada 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ZEBRA

Ubić pianę z białek, gdy będzie sztywna dodać cukier i żółtka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, oranżadę, olejek (kilka kropel) i wszystko wymieszać. Podzielić ciasto do 2 naczyń na równe części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wlewać ciasto na środek łyżka białego ciasta i w sam jego środek łyżka ciemnego ciasta i tak na przemian. Ciasto samo się rozleje i wypełni blachę. Piec w średnio rozgrzanym piekarniku aż będzie puszyste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

shija 08.07.2011 15:12
Uwielbiam to ciasto!
martin 21.06.2011 22:36
Trochę zabawy, ale warto.
msmariusz 01.04.2011 12:53
smaczne
fasola 08.01.2011 23:53
super przepis
fasola 08.01.2011 23:53
super przepis
Krzysztof42 29.12.2010 13:28
zebra jak żywa
Joanna120 04.09.2010 16:12
Smaczne i lekkie
bercik1 10.05.2010 11:20
Zebra to ciasto, które nigdy mi się nie znudzi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak