Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
mąka ziemniaczna 1 opak.
szczypta soli do smaku
pieczarki 700 g
cebula 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżąca woda i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, Po ugotowaniu ziemniaki delikatnie ostudzić, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki przełożyć na stolnice, podzielić na 4 części. Wyjąć jedna część ziemniaczanej masy, na jej miejsce wsypać taka sama ilość maki ziemniaczanej, dodać szczyptę soli, dołożyć pozostałą część ziemniaków i wyrobić jednolite ciasto. Z masy ziemniaczanej wyrabiać płaskie kolka i robić w nich charakterystyczna dziurkę, w której będzie się gromadził dowolny sosik:). Kluski wrzucać na wrzącą wodę, z odrobina oleju. Gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnie. Obrane pieczarki pokroić w kostkę lub plasterki, podobnie zrobić z cebulka. Oba składniki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po paru minutach podlać bulionem z kostki i dusić przez ok.40 minut na niewielkim ogniu. Na koniec wymieszać odrobinę maki z niewielka ilością wody tak, żeby nie było grudek. Wlać całość do garnka z pieczarkami, zamieszać i chwile pogotować. Na koniec posypać majerankiem lub dowolnymi ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 03.03.2011 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak