Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z Kurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 spore cukinie
1/2 kg kurek
2 małe zabki czosnku
1,5 łyżki soli czosnkowej
1 łyżka przyprawy Tandoori Masala
1 łyżka przyprawy Kebab-Gyros
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 22%
1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku
pesto 2 łyżeczki
ryż 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z Kurek

Ryż opłukać kilkakrotnie zimną wodą, następnie zalać wrzątkiem, posolić i gotować zgodnie z instrukcją (ja gotowała prawie 50 minut). Następnie odcedzić i podsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Zdjąć z ognia po kilku minutach i odstawić. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki jak niżej.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut. Na patelnię dodać pokrojone kurki i pokrojone w czwórki cukinie. Doprawić solą czosnkową, pieprzem, tandoori masala, przyprawą kebab-gyros. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć i dusić około 15 minut raz na jakiś czas mieszając.
Dodać do warzyw śmietanę, pesto oraz musztardę, dokładnie wymieszać. Dalej dusić kilka minut. Połączyć warzywa z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak