Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żoładki drobiowe w sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żołądków drobiowych 1kg
duże cebule 3
marchew 1
łyżka czubata musztardy
pieczarek 5
2 czubate łyżki mąki
0,75 litra wody do sosu+ 3/4 szklanki wody do zaprawki
1 łyżka masła roślinnego

Przepis i sposób przygotowania na: żoładki drobiowe w sosie

Żołądki dokładnie umyć, osuszyć na sitku z wody, cebulę obrać, pokroić w piórka.
Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, masło roślinne rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki, lekko obsmażyć.
Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, i pokrojone w kawałki pieczarki, mieszając podsmażać 7 min.
Następnie dodać wszystkie przyprawy, zalać 0,75 litrem wody, gotować wszystko do miękkości żołądków.
Gdy wszystko jest miękkie, dodać musztardę i gotować jeszcze 5 min, doprawić wg własnego smaku.
Mąkę rozmieszać z 3/4 szklanki wody, zaprawić żołądki, gotować 2 min , mieszając.
Podawać z kluskami śląskimi, kaszą , lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak