Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety soczewicowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 200 g
jajko 1 szt
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety soczewicowe

Soczewicę opłukać i zagotować w osolonej wodzie, aż zmięknie. Generalnie można gotować nawet do momentu rozpadania się, ale kotlety wyjdą smaczniejsze z miękkich ziaren, ale dalej w całości (trzeba pilnować, żeby trafić w najlepszy moment, bo dość szybko się rozgotowywuje). Gotową soczewicę dobrze odsączyć i lekko przestudzić. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt ciapowate dosypać trochę bułki tartej. Dobrze wymieszać i formować niewielkie kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć.

Podawać można z wieloma rzeczami: ziemniakami, purée, frytkami, ryżem, kaszą gryczaną czy jaglaną. Do tego jakiś dodatek, np. duszona marchewka, mizeria, buraczki czy jakaś surówka. I obiad gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak