Sposób przygotowania

Drożdże, ciepła woda i mąka - Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, zwykle zajmuje to 0,5-2 godz. Jeżeli naczynię z bigą ustawimy na kaloryferze proces ten nastąpi bardzo szybko.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub łyżką . Niezbyt długo, wystarczy aby składniki się połączyły.
Keksówkę o dł. 18 cm. wysmarować smalcem domowym , posypać mąką i przełożyć ciasto. Wierzch posmarować oliwą , nakryć ściereczką . Odstawić w ciepłe miejsce ( np. na kaloryfer) na ok godzinę. Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni C.
Przed umieszczeniem blaszki w piekarniku , raz jeszcze posmarować oliwą , można też posypać ziarnami lub makiem. Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec 10 min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i dalej piec 40-45 min.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy bez niej, ( ja dodatkowo piekłam 10 minut dłużej).
Upieczony chleb należy całkowicie wystudzić i dopiero kroić .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna6

    Domowy chleb zawsze pyszny.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    pyszny chleb :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !