Sposób przygotowania

Oczyszczoną dynię pokroić w nieduże kawałki. Jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne i również pokroić w kawałki.
następnie zagotować 0,5 szklanki wody i do wrzątku wrzucić dynie, jabłka oraz połowę cukru. Rozgotować to na miazgę.
Z białek ubić sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru, stale ubijając.
Lśniącą sztywną pianę wymieszać (nadal ubijając) z przestudzoną masą jabłkowo-dyniową. Dodać cukier waniliowy oraz skórkę otartą z cytryny.
Gotowy deser wyłożyć na salaterkę albo do kompotierek i oziębić. Można dodać bitą śmietanę, pokrojone orzechy lub migdały ewentualnie rodzynki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !