Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki z gotowanych kartofli z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 1,25 kg
mąka kartoflana 40 g
mąka pszenna 150 g
rodzynki 30 g
jajko 4 szt
śmietana 18 proc 130 ml
tuszcz do smazenia
wino białe deserowe 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: placki z gotowanych kartofli z rodzynkami

Kartofle obrac,ugotowac i zemlec.Oddzielic zółtka od białek.Rodzynki opłukac i namoczyc.Do masy kartoflanej dodac smietane,wino,zółtka i osaczone rodzynki.Ubic piane z białek i delikatnie polaczyc z masa kartoflana,przesypujac maka.Na goracym tluszczu smazyc placki z obu stron

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak