Sposób przygotowania

Ciasto: 7g suszonych drożdży, 1/2 łyzeczko soli, 1/2 łyzeczki cukru, 1 kubek - 250ml wody, 2 i 1/2 kubka mąki, 2 łyzki oliwy, 2 łyzeczki grysiku. W misce połaczyć drożdże, sól, cukier i wode. Przykryc folia odstawic w ciepłe miejsce na 10 minut, az zacznie pienic sie. Make przesiać, wlać drozdze i zagniesc ciasto. Wyłozyc na omaczony blat i uganiatac 5 min. Podzielic na 2 cześci. Rozwałkowac na placek ok 35cm. Mi wyszły z tego dwie porcje (jedna mozna zamrozić). Forme tortownice posmarowac oliwą, posypac grysikiem ciasto wyloozyc do formey az po same krawedzie. Piekarnik rozgrzac do 210 st.
Sos: łyzka oliwy, cebula, 2 ząbki zgniecione czosnku, puszka pomidorów bez skórki, bazylia suszona, oregano suszone, łyzeczka cukru, sól i pierpz. Oliwe rozgrzac, włozyc pokrojona cebulę, smazyc 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlac pomidory, dac zioła, cukier i na wolnym ogniu gotowac 10 minut. Doprawic solą i pieprzem. Lekko ostudzić.
Nadzienie: Mieso przesmażyc przez 5 minut, odlac ewentualny płyn, ostudzić. doprawic sola, pieprzem, oregano. Papryki pokroic w kostke, pieczarki i pomidory w plasterki. Na spodzie ciasta rozsmarowac sos, na niego wylozyc mięso mielone, poukładac papryke kolorowa, palsterki pieczarek i pomidorów, posypac wszystko serem. Brzegi ciasta posmarowac oliwa i piec przez 25 minut az ser sie roztopi. Przed przekrojeniem odczekac 5 minut. Mozna pod ser a miedzy pomidory dać pokrojone zielone oliwki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Alez wypasiona i smakowita!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    chętnie bym zjadła

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !