Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

warzywa zapiekane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuły 25 dag
marchew 2 szt
mrożony groszek 15 dag
mąka 1 łyżka
mleko 3/4 szkl
rosół warzywny 5 łyżek
parmezan starty 10 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: warzywa zapiekane

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W garnku zagotować 2 litry osolonej wodzie. Brokuły i kalafior podzielić na różyczki. Marchewki oskrobać i pokroić w talarki. Brokuły i kalafior wrzucić na gotującą wodę, po minucie dorzucić marchewkę, gotować jeszcze 2 minuty. Odsączyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać groszek i wymieszać. Olej rozgrzać w garnku, dodać mąkę i smażyć cały czas mieszając. Stopniowo dodawać mleko i rosół, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera, przyprawić pieprzem. Warzywa polać sosem i posypać serem, piec około 10 minut na złotobrązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 05.11.2010 02:32
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak