Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso wiosennie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2/3 kg łopatki wieprzowej
sól
1 łyzka mąki pszennej
1/2 kg młodych ziemniaków
Liść laurowy suszony Prymat
kilka ziaren ziela angielskiego
szczypiorek
2 małe cebulki
natka pietruszki
Pęczek rzodkiewek
3 pomidory
olej 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso wiosennie

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj, duże sztuki przekrój na dwie części. Włóż ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 40-50 minut.

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Mięso pokrój w paski, wrzuć do garnka, dodaj cebule, olej i lekko przysmaż (około 5 min) z każdej strony. Następnie zalej trzema szklankami wody. Posól 1/2 łyżeczki soli, dodaj listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Mąkę pszenną wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody i wlej do garnka z mięsem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

Wyjmij na talerz ziemniaki, polej je uzyskanym sosem, połóż na nich mięso. Jako przystawki podaj rzodkiewki i pokrojone pomidory

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak