Sposób przygotowania

Do garnka nalewamy olej lub oliwę z oliwek do wysokości max 1 cm.
Gdy już się odpowiednio rozgrzeje (by to sprawdzić możemy wrzucić jedno ziarenko i sprawdzić czy się rozpęknie) wsypujemy popcorn tak by ziarna płasko wypełniły dno naczynia. Przykrywamy i prażymy na małym ogniu do momentu gdy kukurydza nie przestanie \"strzelać\".
Gorący przesypujemy do dużej miski - nie solimy! Jak wiadomo w naszej diecie i tak jest za dużo soli. Zamiast niej proponuję dodać do prażonej kukurydzy nieco imbiru - nada on tej uwielbianej przez kino-maniaków przekąsce oryginalnego i szlachetnego posmaku.

Smacznego!


P.S. Popcorn możemy przygotowywać nie tylko w domowej kuchni ale także na wyjazdach np. nad ogniskiem bądź grillem w odpowiednich do tego celu naczyniach.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    muszę wypróbować dla moich dzieci
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    chętnie zrobię !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !