Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i papryką - farsz jesienny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 400 gram
wędzony boczek do smaku
cebula biała 1 szt
oliwa 1-2 łyżki
papryka 2-3 (kolorowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i papryką - farsz jesienny

Ponieważ każdy z reguły ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto pierogowe pozwolę sobie przejść od razu do farszu.

Gotujemy kaszę według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebule siekamy i rumienimy z łyżką oliwy na patelni. W tym samym czasie kroimy wędzony boczek w drobna kostkę dodajemy do smażącej się cebuli. Gdy tłuszcz się \"wytopi\" odsączamy zasmażkę z jego nadmiaru i dodajemy wydrylowaną i drobno pokrojoną kolorową paprykę (najlepiej prezentuje się i smakuje razem papryka czerwona, żółta bądź pomarańczowa). Przykrywamy i dusimy na małym ogniu dopóki papryka nie zmięknie.
Do ostudzonej kaszy dodajemy boczek z papryką i cebulą. Mieszamy. Farsz jest gotowy i możemy nim nadziewać zarówno pierogi gotowane jak i te smażone w głębokim oleju, a kolorowa papryka w środku będzie stanowić fantastyczny akcent urozmaicający te tradycyjne danie;)

Smacznego!

(uwaga! 400 g kaszy wystarcza z reguły na ciasto z 1 kilograma mąki)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 02.10.2010 19:22
uwielbiam pierogi!
eli82 29.09.2010 17:58
takich jeszcze nie jadłam, muszę być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak