Sposób przygotowania

Ponieważ każdy z reguły ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto pierogowe pozwolę sobie przejść od razu do farszu.

Gotujemy kaszę według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebule siekamy i rumienimy z łyżką oliwy na patelni. W tym samym czasie kroimy wędzony boczek w drobna kostkę dodajemy do smażącej się cebuli. Gdy tłuszcz się \"wytopi\" odsączamy zasmażkę z jego nadmiaru i dodajemy wydrylowaną i drobno pokrojoną kolorową paprykę (najlepiej prezentuje się i smakuje razem papryka czerwona, żółta bądź pomarańczowa). Przykrywamy i dusimy na małym ogniu dopóki papryka nie zmięknie.
Do ostudzonej kaszy dodajemy boczek z papryką i cebulą. Mieszamy. Farsz jest gotowy i możemy nim nadziewać zarówno pierogi gotowane jak i te smażone w głębokim oleju, a kolorowa papryka w środku będzie stanowić fantastyczny akcent urozmaicający te tradycyjne danie;)

Smacznego!

(uwaga! 400 g kaszy wystarcza z reguły na ciasto z 1 kilograma mąki)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    takich jeszcze nie jadłam, muszę być smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    TyTaN

    uwielbiam pierogi!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !