Sposób przygotowania

Orzechy, morele drobno pokrój. Wymieszaj z kandyzowanymi owocami i skórką pomarańczową. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Połowę porcji mąki dodaj do orzechów z owocami, wymieszaj. Miękkie masło utrzyj z syropem z buraków na puszystą masę. Dodawaj po kolei porcje mąki z przyprawami, po jednym jajku i rum, stale ucierając.


Dodaj mąkę z owocami i wymieszaj, ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej. Wąską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto musisz piec około 60 minut. Ciasto wystudź, zawiń w folię i odstaw na co najmniej 3 dni. Przed podaniem piernik przekrój na pół i posmaruj podgrzanym dżemem, ozdób.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !