Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKARONOWE KOSZYCZKI ZAPIEKANE POD KOŁDERKĄ WARZYW

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron gniazdka 40 dag
cebula 1
pieczarki 30 dag
marchewka średnia 3
pomidor 4
kukurydza w puszce 1
jaja 3
mleko 200 ml
ser gouda 5 dag
przecier pomidorowy 2 łyżki
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: MAKARONOWE KOSZYCZKI ZAPIEKANE POD KOŁDERKĄ WARZYW

Makaron gotować 8 minut w dużej ilości osolonej wody. Cebulę obrać, posiekać. Marchew obrać, umyć. Pomidory sparzyć, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy na sitku. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, podsmażyć (nie rumienić). Dodać pieczarki i marchewkę, smażyć razem kilka minut. Wlać do rondla 1/3 szklanki wody, wrzucić kukurydzę, pokrojone pomidory, dodać przecier pomidorowy. Gotować 3 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron odcedzić i osączyć. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, makaron zwinąć w gniazdka i układać obok siebie. Na każdym gniazdku położyć porcję warzywnego sosu. Jajka rozbić, wymieszać z mlekiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszanką zalać makaron. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, zapiekać około 20 min. Ser zetrzeć na tarce. Po ok. 10 min pieczenia posypać zapiekankę wiórkami sera, piec jeszcze 10 min. Zapiekać w naczyniu szklanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak