Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jajka zapiekane z ryżem

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czubata łyżka masła
jajko 4
czubata łyżka drobno poseikanej zieleniny
szklanka gestej smietany
szklanka żółtego sera utartego na tarce z drobnymi otworami
sól
pieprz Prymat
ryż 2 (w woreczku)

Przepis i sposób przygotowania na: jajka zapiekane z ryżem

Ugotowany ryż łączymy z masłem, przyprawami i zieleniną, wkładamy na spód wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Powierzchnie wyrównujemy, łyżką cedzakową formujemy 4 wgłebienia, do kazdego wbijamy jajko, delikatnie solimy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Gdy białka jajek sie zetną (5-7 min.) potrawę zalewamy smietaną wymieszana z utartym serem i ponownie wstawiamy na kilka min. do piekarnika. Danie jest gotowe, gdy sos śmietankowo-serowy lekko się zrumieni. Danie podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 25.03.2011 12:30
mniam mniam
Ania67 18.01.2011 08:47
Super przepis
iga2 14.01.2011 17:34
bardzo dobre
kotlet 25.09.2010 08:58
polecam wszystkim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak