Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zraziki wołowe korzenne w sosie grzybowym.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 0,7 kg
bulion wołowy 1 szklanka
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler nieduży 0,5 szt.
ziele angielskie do smaku
Kolendra cała Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
anyż do smaku
miód 1 łyżka
sos worcester
pieczarki 200 gram
grzyby suszone 2 szt.
sos sojowy 2-3 łyżeczki
wódka 25 gram
cebula 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zraziki wołowe korzenne w sosie grzybowym.

Wołowinę myjemy, oczyszczamy, dzielimy na plastry o grubości 1-1,5cm.Nacieramy oliwą i pieprzem, rozbijamy lekko tłuczkiem [najlepiej przez folię] a następnie skrapiamy odrobinę wódką – to pomoże wołowinie skruszeć.

Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na bok.

Warzywa kroimy, w jullieny, bądź w słupki, 2 Cebule w plasterki, lub pół plasterki.
W moździerzu rozbijamy: ziele angielskie, goździki, pieprz czarny, ziarna kolendry i anyż.
Mięso obkładamy warzywami i obsypujemy dokładnie przyprawami, dodając jeszcze startą gałkę muszkatołową i liście laurowe. Całość jeszcze raz skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce – niech kruszeje. [fot.1]

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Plasterki wołowiny jeszcze raz rozbijamy, tak, żeby miały między 0,5 a 1 cm. Na oliwie roztapiamy łyżkę miodu. Kiedy miód się ładnie rozpuści wrzucamy tam zrazy i obsmażamy z obydwu stron, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.

Wlewamy pół szklanki bulionu, dorzucamy warzywa, wlewamy kieliszek wina. Możemy dodać sosu Worcester.
Dusimy całość, mieszając co jakiś czas ok. 30-40min. W razie potrzeby dolewamy wina i wody, żeby uzupełnić gęstniejący sos.
Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu nie wypływa z niego nic co by przypominało krew.

W między czasie przygotowujemy również pieczarki [obieramy ze skórki, siekamy]. Na patelni zezłacamy posiekaną cebulkę. Wrzucamy pieczarki, smażymy, aż oddadzą wodę i zmniejszą objętość, wlewamy suszone grzyby.
Dolewamy pozostałe pół szklanki bulionu, dodajmy 2 łyżeczki sosu sojowego. Dusimy razem jeszcze chwilkę.

Z gotowego mięsa odcedzamy parę łyżek sosu i mieszamy z sosem grzybowym, zagotowujemy razem.

Podajemy układając na talerzu duszone warzywa, na nich mięso, polewamy sosem grzybowym.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 27.08.2011 11:35
Zachecajace!
mico 29.09.2010 13:42
jeden ze starszych przepisów - dawno już go nie odświeżałem - przypomniał mi się przy okazji wrzucania tutaj i muszę przyznać, że jak mi się przypomniał, to za mną łazi od tego czasu. :)
Grażyna13 28.09.2010 18:34
To musi być pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak