Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jabłka 2 kg
jajko 3 szt.
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 4 łyżki
kasza manna 4 łyżki
sól szczypta
cukier puder 100 g
orzechy 100 g
masło 1 łyżka
oliwa
woda 400 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

PIEROGI:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajka. Podczas gniecenia dolewać stopniowo ciepłą wodę. Pokroić na mniejsze części. Rozwałkować ciasto(najlepiej żeby było nie za grube). Ja kółka robię szklanką.
Jabłka ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Na tak zrobione kółko nakładamy łyżeczkę jabłek. Składamy kółko na pół i końce łączymy ze sobą. Zrobione pierogi wrzucamy co gotującej się wody ze szczyptą soli i kilkoma kroplami oliwy. Gotujemy do momentu, aż ciasto będzie miękkie.

KARMELIZOWANE ORZECHY:
Orzechy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Cukier i 100 ml wody połączyć na grubej patelni, podgrzewać (nie mieszać) do uzyskania brązowego karmelu. Orzechy wyjąć z piekarnika, rozdrobnić, połączyć z karmelem. Masę wylać na wysmarowany tłuszczem pergamin. Ostudzić, rozkruszyć na drobne kawałki. Przechowywać w zakręconym słoiku.

Pierogi odsmażamy na maśle. Następnie tak usmażone posypujemy karmelizowanymi orzechami.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak