Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z nadzieniem szpinakowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 80 gram
mleko 0,5 szklanki
woda letnia 0,5 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
mąka 150 gram
jajko 5 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
mleko 1 łyżka
szpinak świeży lub mrożony 1 paczka
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
śmietana 12% 3 łyżki
ser feta 5-7 kosteczek
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
ser żółty 50 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z nadzieniem szpinakowym

Ptysie.
Do rondla wlewamy mleko i wodę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i cukier. Na małym ogniu mieszając co jakiś czas czekamy aż się zagotuje. Jak tylko to się stanie zdejmujemy natychmiast z ognia.
Teraz pomalutku wsypujemy mąkę, mieszając cały czas [najlepiej drewnianą łychą] aż masa stanie się zupełnie gładka.
Rondel stawiamy jeszcze raz, tym razem na średnim ogniu i smażymy całą masę, mieszając. Chodzi o to, żeby ciasto trochę podsuszyć, powinno być gotowe kiedy masa będzie jednolitą, błyszczącą kulką, a na dnie utworzy się biała warstewka.

Następnie przekładamy ciasto do miski i dodajemy pojedynczo 4 jajka, ubijając drewnianą łyżką, aż się połączą. Powinno być jednolitą błyszczącą masą, na tyle gęsta, żeby dało się ją wyciskać szprycką, albo przekładać dwoma łyżeczkami małe porcyjki na blachę.
Dodajemy dodatki smakowe – ser i przyprawy wg uznania.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i opruszoną mąką, lub na wyłożoną pergaminem [być może potrzebne będą nam 2 blachy] wyciskamy szprycką małe kopczyki, bądź przekładamy ciasto za pomocą dwóch łyżeczek. Kopczyki powinny mieć ok. 2,5-3cm w podstawie i układamy je w naprzemiennych rzędach. Smarujemy od góry delikatnie glazurą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 - 20 min.

W tym czasie na patelni zezłacamy posiekaną cebulę, dodajemy szpinak, możemy skropic sosem sojowym. Dodajemy przyprawy, podgrzewamy mieszając. Wrzucamy fetę i po chwili dodajemy śmietanę. Mieszając czekamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Gotowe ptysie zostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu [najlepiej nie przekładać ich nagle do zimnego, bo mogą nam opaść], żeby trochę ostygły. Rozkrawamy na pół, faszerujemy nadzieniem szpinakowym.

Polecam jako dodatek koktajlowy i na wszelkiego rodzaju imprezy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 11.09.2013 08:21
bardzo fajne
as28 05.07.2013 10:48
fajny pomysł
kasiek 07.06.2013 20:40
fajnie wyglądają
PaniMISIOWA 19.04.2011 20:55
ciekawe
PaniMISIOWA 19.04.2011 20:55
ciekawe
Sarenka 08.12.2010 10:38
Fajny pomysl, tym bardziej dla mnie, smakosza szpinaku. Plus za dodane przyprawy, bo szpinak musi byc dobrze doprawiony.
Grażyna13 24.09.2010 10:05
Świetny pomysł, takie wytrawne ptysie ! I to z moim ulubionym szpinakiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak