Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieczarkowe w ziemniakach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 2\\3 szklanki
jajko 2
łyżka masła , sól
Nadzienie:
pieczarki 20 gad
masło 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczarkowe w ziemniakach

Najpierw robimy ciasto. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy tak aby nie było grudek. Żółtka oddzielić od białek i dodać z masłem do ziemniaków, następnie wsypujemy mąkę - i tak z 2 łyżeczki soli. I zagniatamy ciasto. Pieczarki umyć i posiekać, cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle, dodając grzyby, po paru minutach dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy wszystkim to, co wymieniłam wyżej. Odstawiamy sobie i niech się studzi. Ciasto wałkujemy i wycinamy krążki garnuszkiem półlitrowym najlepiej i kładziemy na każdym krążku po łyżeczce nadzienia. Z białek ubijamy pianę mikserem , smarujemy brzegi ciasta i zlepić pierożki, posmarować je resztą białka i obtoczyć w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 04.10.2012 09:04
ekstra
Margo1 18.10.2010 08:50
smaczne
justyna111 29.09.2010 16:54
fajne
pipi765 29.09.2010 16:28
ciekawe
Lidia11 29.09.2010 14:13
fajne
marzencia2007 29.09.2010 13:20
nigdy nie jadlam takich i szczerze mowiac nigdy sie z takimi nigdzie nie spotkałam :) ale chciala bym wyprobowac :)
polly66 27.09.2010 07:52
fajne fajne tylko coś mi się wydaje,że skany zdjęć
IZABELA29 25.09.2010 10:43
smaczny obiadek
alaaa 23.09.2010 21:13
dla mnie coś innego
Beata73 23.09.2010 15:55
nowe i wspaniałe!
Monika193
Monika193 23.09.2010 11:51
dla mnie nowość, ale zapewne pyszna nowość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak