Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulki mięsne w sosie koperkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

męso mielone 1/2 kg
jajko 2 szt.
sól
koperek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: kulki mięsne w sosie koperkowym

1.cebulę drobno posiekać
2.mięso włożyć do miseczki, wbić jajka, dodać cebulę, doprawić i dokładnie wymieszać
3.w garnku zagotować bulion
4.na gotujący się bulion wrzucac małe kuleczki uformowane z mięsa
5.gdy kuleczki wypłyną, pogotować jeszcze chwileczke i wyjąć z wywaru.
6.do bulionu, w którym gotowały się kuleczki dodać rozprowadzonej w odrobinie ciepłego bulionu mąki ziemniaczenej oraz bardzo dużą ilość posiekanego koperku
7.gdy sos się zagotuje, wrzucić do niego kuleczki i pogotować jeszcze chwilkę na małym ogniu.
8.to jest danie tradycyjnie podawane w Szwecji, gdzie koperek jest czyms absolutnie nieodzownym w kuchni:).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 24.02.2012 11:09
sos koperkowy, mniam
tonia 26.11.2011 21:44
fajny przepis
Małgorzata106 02.07.2011 21:05
pyszne
kiziolek201 02.04.2011 18:26
Szkoda że niema zdjęcia, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak