Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto francuskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 25 dag
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto francuskie

Wymieszać 12,5 dag masła z małą ilością mąki, wgnieść pozostałą ilość mąki, dodać sól i odstawić w chłodne miejsce,następnie na ciasto rozwałkowane w duży kwadrat, ułożyć pozostałą ilość masła uformowanego w mniejszy kwadrat. Ciasto złożyć w kopertę, tak aby masło nie wydostawało się na zewnątrz i całość ponownie rozwałkować. Złożyć je na trzy równe części i rozwałkować. Czynności te powtarzać tak długo,aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut w chłodne miejsce i piec w gorącym piekarniku. Można też nałożyć na ciasto farsz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 26.08.2010 10:01
super
rosik93 26.05.2010 15:57
Zrobię także.
mehia 26.05.2010 11:18
spróbuję na pewno :)
Katarzyna/kate1980 06.05.2010 13:06
kilka razy próbowałam różne przepisy jednak nigdy nie wychodziło mi takie same ciasto jak w sklepie pora na przetestowanie tego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak