Sposób przygotowania

Ugotuj ziemniaki, zmiel je w maszynce, wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, wbij jajka, posól i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta okrągłe kuleczki, zrób w każdej paluszkiem wgłębienie. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody - do momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.

Talarki schabu wieprzowego rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Przygotuj trzy talerze. Na pierwszym rozbij jajko i rozmąć je widelcem. Na drugi wsyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Talarki mięsa obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, po czym połóż wypanierowane mięso. Przysmaż jedną stronę, obróć i połóż plaster ananasa, a na niego ser. Jeżeli nie lubisz gorącego ananasa - połóż go na końcu - na serze.

Wyjmij na talerz kluski, polej je tłuszczem z patelni, połóż na nich schab. Podawaj z ćwikłą i kompotem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    apetyczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !