Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki Cioci Ani

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
smietana 18% 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
konfitura 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki Cioci Ani

1. mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy wrzucić na stolnicę. dodać margarynę i wszystko razem porządnie \"wysiekać\" dużym nożem. kiedy margaryna będzie rozdrobniona dodać jajko, żółtka i śmietanę. (białka zostawić do posmarowania rogalików przed pieczeniem). wyrobić ciasto od czasu do czasu podsypując mąką.

2. uformować z ciasta wałek, kroić na kawałki i rozwałkowywać na placki o grubości mniejszej niż 1/2cm. nożem do pizzy albo nożem do chruścików pokroić rozwałkowane placki jak pizze - na 8 lub więcej kawałków.

3. na każdy kawałek położyć małą porcję marmolady uprzednio wymieszanej z łyżeczką bułki tartej. zawijać rogaliki od grubszej strony do cieńszej.

4. zawinięte rogaliki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. najlepiej dać każdemu trochę przestrzeni, ponieważ się rozrosną w piekarniku. posmarować wierzch białkiem. piec w 180-200stopniach do uzyskania rumianego koloru. odstawić do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 03.04.2011 11:05
pyszności
Krzysztof42 25.12.2010 14:09
pyszne są takie rogaliki
iwona332 16.09.2010 14:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak