Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj do nich rozdrobnioną widelcem margarynę, spirytus oraz wodę. Całość ugniataj na stolnicy, aż do uzyskania stałej, jednolitej konsystencji. Aby ciasto nie kleiło się do stolnicy - podsyp mąką. Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 20-35 minut do lodówki. W międzyczasie, umyj jabłka, obierz ze skóry i wykrój ostrym, wąskim nożem ich środki (tzw. ogryzki). Ciasto, po wyjęciu z lodówki, wyjmij z folii i połóż na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą wałka - rozwałkuj je do grubości 0,2-0,3 cm. Rozłóż ciasto na brytfannie. Na brzegi ciasta połóż dwa jabłka blisko siebie i jedno w odległości dwa razy większej. Posyp je 1 łyżeczką cukru i odrobiną cynamonu. Zawiń ciasto tak, aby jabłka znalazły się w całości pod nim. Zagnieć je po brzegach. Posyp z wierzchu cukrem. Wstaw je na 20-25 minut do piekarnika. Po wyjęciu wykonaj z dżemu na jabłku oddalonym od pozostałych - oczy i kokardkę. Pozostałe części ciasta również delikatnie ozdób dżemem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Nie wiedziałam że jak się podaje składniki to można rozwinąć tabelkę myślałem że są tylko 3 miejsca przepraszam bardzo ale nie wiedziałam że tak można.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mmmmmmmmmm prawdziwa fantazja;]

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !