Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto fantazja

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
margaryna 0,5 kostki
woda zimna 3-4 łyżki
jabłka 3 szt.
cukier 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto fantazja

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj do nich rozdrobnioną widelcem margarynę, spirytus oraz wodę. Całość ugniataj na stolnicy, aż do uzyskania stałej, jednolitej konsystencji. Aby ciasto nie kleiło się do stolnicy - podsyp mąką. Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 20-35 minut do lodówki. W międzyczasie, umyj jabłka, obierz ze skóry i wykrój ostrym, wąskim nożem ich środki (tzw. ogryzki). Ciasto, po wyjęciu z lodówki, wyjmij z folii i połóż na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą wałka - rozwałkuj je do grubości 0,2-0,3 cm. Rozłóż ciasto na brytfannie. Na brzegi ciasta połóż dwa jabłka blisko siebie i jedno w odległości dwa razy większej. Posyp je 1 łyżeczką cukru i odrobiną cynamonu. Zawiń ciasto tak, aby jabłka znalazły się w całości pod nim. Zagnieć je po brzegach. Posyp z wierzchu cukrem. Wstaw je na 20-25 minut do piekarnika. Po wyjęciu wykonaj z dżemu na jabłku oddalonym od pozostałych - oczy i kokardkę. Pozostałe części ciasta również delikatnie ozdób dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 25.10.2012 18:31
mmmmmmmmmm prawdziwa fantazja;]
Renata37 22.09.2010 19:37
Nie wiedziałam że jak się podaje składniki to można rozwinąć tabelkę myślałem że są tylko 3 miejsca przepraszam bardzo ale nie wiedziałam że tak można.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak