Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na pół słodko

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg kwaszonej kapusty, mała główka białej kapusty, 1/2 kg chudego boczku, 1/2 kg kiełbasy wieprzowej, 20 dag słoninki, sól, pie

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na pół słodko

Kapustę kwaszoną wypłucz w zimnej wodzie, odsącz, włóż do garnka, zalej do połowy wodą i gotuj pod przykryciem razem z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do bigosu. Słoninkę pokrój w małą kosteczkę, wrzuć do małego rondelka i smaż do uzyskania płynnego smalcu i skwarków. Zdejmij z ognia i wlej do kapusty. Kiełbasę wieprzową pokrój w paski, wrzuć do kapusty. Główkę słodkiej kapusty poszatkuj, wypłucz i dodaj do bigosu. Dopraw pieprzem i solą. Gotuj kapustę aż będzie miękka. Jeżeli będzie przywierać do garnka, dolej szklankę wody. Na sam koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Bigos możesz podawać z chlebem lub jako dodatek do drugiego dania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak