Sposób przygotowania

Kapustę kwaszoną wypłucz w zimnej wodzie, odsącz, włóż do garnka, zalej do połowy wodą i gotuj pod przykryciem razem z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do bigosu. Słoninkę pokrój w małą kosteczkę, wrzuć do małego rondelka i smaż do uzyskania płynnego smalcu i skwarków. Zdejmij z ognia i wlej do kapusty. Kiełbasę wieprzową pokrój w paski, wrzuć do kapusty. Główkę słodkiej kapusty poszatkuj, wypłucz i dodaj do bigosu. Dopraw pieprzem i solą. Gotuj kapustę aż będzie miękka. Jeżeli będzie przywierać do garnka, dolej szklankę wody. Na sam koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Bigos możesz podawać z chlebem lub jako dodatek do drugiego dania.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !