Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z zielonych pomidorów i żółtej papryki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielone pomidory 2 kg
cebula 100 g
papryka żółta 2 sztuki
sól do smaku
cukier do smaku
Kwas cytrynowy Prymat 2 małe łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z zielonych pomidorów i żółtej papryki

Zielone -lekko żółte pomidory umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć, pokroić w półcentymetrowe paseczki -polecam falisty nożyk -wtedy sałatka będzie ładniejsza ;) Cebulę kroimy w krążki, solimy. Paprykę myjemy, suszymy, kroimy w paski.

Przygotowujemy zalewę: wodę należy ugotować, dosypać trochę cukru i kwasku cytrynowego. Pomidory i żółtą paprykę poukładać w słoiczkach, do każdego z nich dołożyć po 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Można też dołożyć po ząbku czosnku. Zalać zalewą -taką ilością, aby warzywa były dokładnie przykryte. Słoiki zamknąć, pasteryzować 25-30 minut, w zależności od wielkości słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 22.11.2010 11:48
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak