Sposób przygotowania

Prawdziwki czyścimy, myjemy, kroimi na plasterki. Następnie przelewamy wrzątkiem. Na patelni roztapiamy łīżkę masła i obsmażamy grzyby z dodatkiem soli i pieprzu.

Schab rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na drugiej patelni. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni. Na pozostału tłuszcz wspypujemy trochę mąki i zesmażamy. Jak się przyrumieni, to zalewamy gorącą wodą i mieszmy, żeby nie było w sosie grudek. Dodajemy prawdziwki i mięso, doprawiamy czosnkiem, tymiankiem, cząbrem i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy jakieś 15 minut na wolnym ogniu. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, to dolewamy trochę gorącej wody.

Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !