Sposób przygotowania

Kaszki kukurydzianej nie lubię stąd moja awersja do polenty- ale pomysł podawania bardzo mi odpowiada .
Kaszę zalać wodą , lekko osolić , dodać masło ( nie płukać - akurat tu powinna być kleista ). Gotować na małym gazie aż się zupełnie ,, rozklei \" i wchłonie wodę. Wyłożyć do natłuszczonego pojemniczka prostokątnego i zostawić do wystygnięcia i zastygnięcia ( najlepiej ugotować kaszę dzień wcześniej i niech spokojnie zastyga ). Wyjąć i pokroić w dużą kostkę .Oprószyć mąką ze wszystkich stron . Na patelni rozgrzać olej i podsmażać na nim na rumiano kostkę z kaszy ( delikatnie przewracając na drugą stronę ). Podawać z mięsem w sosie lub samym sosem.
Mała uwaga . Ja podzieliłam kaszę na 4 porcje tyle ile zrobiłam zrazów .Ciężko się tak duże przewraca . Proponuję robić o połowę mniejszą kostkę - będzie łatwiej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Muszę wypróbować,bo lubię kaszę.
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !