Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jak polenta :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 szkl. typu "wiejska"
woda 4 szkl.
sól 1 szczypta
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jak polenta :

Kaszki kukurydzianej nie lubię stąd moja awersja do polenty- ale pomysł podawania bardzo mi odpowiada .
Kaszę zalać wodą , lekko osolić , dodać masło ( nie płukać - akurat tu powinna być kleista ). Gotować na małym gazie aż się zupełnie ,, rozklei \" i wchłonie wodę. Wyłożyć do natłuszczonego pojemniczka prostokątnego i zostawić do wystygnięcia i zastygnięcia ( najlepiej ugotować kaszę dzień wcześniej i niech spokojnie zastyga ). Wyjąć i pokroić w dużą kostkę .Oprószyć mąką ze wszystkich stron . Na patelni rozgrzać olej i podsmażać na nim na rumiano kostkę z kaszy ( delikatnie przewracając na drugą stronę ). Podawać z mięsem w sosie lub samym sosem.
Mała uwaga . Ja podzieliłam kaszę na 4 porcje tyle ile zrobiłam zrazów .Ciężko się tak duże przewraca . Proponuję robić o połowę mniejszą kostkę - będzie łatwiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 03.08.2011 10:44
ciekawe
gosia47-47 15.01.2011 09:53
super
eli_555 25.10.2010 16:18
Muszę wypróbować,bo lubię kaszę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak