Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny rosołek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1/2 sztuki
marchewka 5 sztuk
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
seler naciowy 3 gałązki
cebula 2 sztuki
kapusta 3 liście
por 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
sól, pieprz do smaku
makaron rosołowy 500 g
indyk 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny rosołek

Mięso wymyc dokładnie włożyć do garnka, zalać 4 litrami wody, dodać ziele angielskie i litek laurowy i włączyć bardzo mały ogień pod garnkiem.
W tym czasie przygotowywać warzywa i sukcesywnie dorzucać do garnka. Marchewkę obrać przekroić na pół w poprzek, pietruszkę obrać, seler obrać i przekroić na pół, seler naciowy dodać w całości. Pora przekroić na 3 części, cebulę obrać, włożyć całe liście kapusty.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin. Dopiero wtedy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyjąć mięso. Z indyka zdjąć skórę i obrać mięso z kości, pierś z kurczaka pokroić na kawałki i dodać mięso do zupy.
Ugotować makaron rosołowy w odzielnym garnku i podawać razem z rosołem. Pamiętając, że rosół to nie tylko wywar, warzywa z rosołu też są pyszne i zdrowe.
Talerz takiej zupy poradzi sobie z każdym jesiennym przeziębieniem.
Część ostudzonego wywaru można zamrozić w małych porcjach (np. w torebkach do lodu) i używać zamiast kostek rosołowych do sosów i zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 10.08.2011 13:29
uwielbiam
Ewa111 23.09.2010 13:37
Właśnie dzisiaj u mnie będzie taki na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak