Sposób przygotowania

Mięso wymyc dokładnie włożyć do garnka, zalać 4 litrami wody, dodać ziele angielskie i litek laurowy i włączyć bardzo mały ogień pod garnkiem.
W tym czasie przygotowywać warzywa i sukcesywnie dorzucać do garnka. Marchewkę obrać przekroić na pół w poprzek, pietruszkę obrać, seler obrać i przekroić na pół, seler naciowy dodać w całości. Pora przekroić na 3 części, cebulę obrać, włożyć całe liście kapusty.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin. Dopiero wtedy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyjąć mięso. Z indyka zdjąć skórę i obrać mięso z kości, pierś z kurczaka pokroić na kawałki i dodać mięso do zupy.
Ugotować makaron rosołowy w odzielnym garnku i podawać razem z rosołem. Pamiętając, że rosół to nie tylko wywar, warzywa z rosołu też są pyszne i zdrowe.
Talerz takiej zupy poradzi sobie z każdym jesiennym przeziębieniem.
Część ostudzonego wywaru można zamrozić w małych porcjach (np. w torebkach do lodu) i używać zamiast kostek rosołowych do sosów i zup.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Właśnie dzisiaj u mnie będzie taki na obiad
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !