Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto orzechowe- babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże instant 1 opakowanie
cukier 5 łyzek
cukier waniiowy 2 łyżeczki
margaryna 100g
mleko 159ml
jajko 3 sztuki
MASA ORZECHOWA:
orzechy zmielone 400g
jaja 3
cukier 200g
mleko 200ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 2lyż
rodzynki kilka kropli
aromat waniliowy
mleko zagęszczone 2łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowe- babci

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki na ciasto. Całość dokładnie zagnieść. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C, pozostawić do wyrośnięcia tak długo, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Orzechy, żółtka, mleko, bułkę tartą, aromat waniliowy, cukier, rodzynki (wcześniej umyte i osączone) miksować przez 1 minutę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy orzechowej, wymieszać łyżką. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika, ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 45 x 28 cm. Nadzienie orzechowe rozsmarować na cieście. Ciasto zwinąć jak roladę, zlepiając końce. Tortownicę o średnicy 26-27 cm posmarować tłuszczem. Roladę umieścić w tortownicy w formie zwiniętego ślimaka. Ciasto posmarować zagęszczonym mlekiem, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać drewnianym patyczkiem. Piec 50-55 min. na najniższym poziomie piekarnika.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak