Sposób przygotowania

Dorsza posolić i posypać pieprzem . Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, szczyptą curry . Zmiksować mleko, jajko, wodę, ocet , i produktami sypkimi. Odstawić na 20 minut .W głębokim naczyniu rozgrzać olej . Filety moczyć w cieście tak by je dobrze oblepiło i smażyć w głębokim oleju na złoto ( obracając w trakcie smażenia ) . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru tłuszczu . Podawać z gorącymi frytkami .
Osobno podawać ocet do ryb lub sos Worcester .Proponowała bym wszystkim tym którzy nie znają smaku tych sosów podchodzić do nich ostrożnie – najpierw spróbować . Oba mają specyficzne smaki które trzeba polubić .Ryba zupełnie dobrze będzie smakować bez nich .
Klasyczne angielskie danie – Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób . Druga sprawa – długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto w którym jest moczona ryba przed smażeniem jest takie ,, inne „ – proste – dodaje się do niego proszek do pieczenia i ocet .Ryba jest pyszna .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    rewelacja
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    świetny sposób na rybkę
  • 3
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    jak fantazyjnie podany
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    wygląda rewelacyjnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Ślicznie się prezentuje, tak słonecznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !