Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z zielonych pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielone pomidory 2 kg
cukier 700 gram
sok z cytryny 3 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z zielonych pomidorów

Myjemy dokładnie pomidory i kroimy w dużą kostkę.
Wrzucamy pomidory do dużego garnka i mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryn.
Włączamy ogień na średni poziom. Gdy zaczną się gotować należy troszkę zmniejszyć ogień, aby lekko się dusiły.
Dusimy przez 2 godziny, po czym dodajemy cukier - ilość według uznania.
Dusimy przez kolejną godzinę.
Gdy pomidory zaczną się rozpadać, należy je zmiksować, zagotować i wlewać do słoików.
Słoiki postawić do góry nogami. Gdy ostygną, chowamy do spiżarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 05.07.2011 00:11
ciekawe
iwona332 28.12.2010 00:13
super
m1monika 06.11.2010 14:08
jeszcze takiego nie jadłam
etka 01.10.2010 13:13
dżem ma niespotykany smak, warto zrobić go dla spróbowania ;)
Agnieszka172 30.09.2010 14:44
bardzo ciekawe
Natalia/tubisiek 30.09.2010 06:48
nigdy takiego nie jadłam, ciekawe jak smakuje? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak