Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki sniadaniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gramów
mleko 500 mililitrów
drożdże 50 gramów
masło 75 gramów
sól 1,5 łyżek
cukier 1 łyżek
jsjko do posmarowania 1 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki sniadaniowe

W rondlu rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać. Do dużej miski włożyć drożdże, wlać mleko z masłem, dodać mąkę oraz pozostałe składniki, wyrabiać tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Przykryć mokrą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, kminkiem, sezamem lub dowolnym ziarnem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 11.08.2011 21:01
Pysznie tutaj :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak