Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiejskie danie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

50 dag mielonego mięsa
2 ząbki czosnku
3 lub 4 duże cebule
ok. 1 kg ziemniaków
kubek śmietany lub mleka
żółty ser
sół, pieprz, oregano

Przepis i sposób przygotowania na: wiejskie danie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak aby pozostały lekko twarde. Buraki gotujemy, obieramy. Warzywa kroimy w plasterki.
Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekana cebulą. Smażymy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy część ziemniaków, część buraków i połowę mięsa. Wykładamy drugą część buraków, przyprawiamy solą i pieprzem przykrywamy ziemniakami.
Żółty ser ścieramy na tarce. Śmietanę ser i oregano mieszamy i polewamy zapiekankę/ Pieczemy w temp 200 C ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 02.01.2011 11:59
warte spróbowania
stokrotka 19.10.2010 08:21
spróbuję!
Bocja 18.10.2010 08:58
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak