Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

trufle bez pieczenia

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szklanki mąki 2
szklanka cukru
szklanki mleka 2/3
masło 10 dag
żółtko jajek
spirytus 50ml
łyzka kakao 1
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: trufle bez pieczenia

Mleko zagotować z cukrem i opdstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, miejszając ja starannie cały czas. Gdy lekko zbrązowieje nalezy zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i nie przerywając ucerania, dodawać porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy wszystkie składniki sie połączą urywać po niewielkim kawałku masy, toczyć z niej foremne kulki wielkośći orzecha włoskiego. Każdą obtoczyc w kakao wymieszanym z mielonymi orzechami. Ułożyć pojedynczą warstwą na tacy lub paterze i oziębić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawelek180844 26.05.2012 13:38
super
iga2 19.12.2010 12:26
kojarzy mi sie z cukierkiem
Magdalena80 02.11.2010 11:27
rewelka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak