Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka na patyczkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 80 dkg
szynka wędzona kilka plastrow
szałwia garść
olej
pomidor
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka na patyczkach

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na plasterki grubości 1 cm.
Lekko je rozpłaszcz i oprósz solą oraz pieprzem – z obu stron.
Szałwię opłucz i osusz.
Na każdy plaster mięsa połóż liść szałwii.
Złóż mięso z szałwią na pół i zawiń go w plastry szynki.
Na patelni rozgrzej olej.
Na gorący tłuszcz włóż pakieciki z mięsa i smaż je na średnim ogniu – ok. 5 minut z każdej strony.
Wyjmij z oleju i studź.
Letnie mięso nabijaj, wraz z plasterkami pomidorów, na szpadki.
Tak przygotowane szaszłyczki można podawać na gorąco.

P.s. Zamiast zwykłych pomidorów możesz użyć 2-3 płaty suszonych pomidorów marynowanych w oleju, lub jedno opakowanie pomidorów koktajlowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 19.10.2011 22:08
ekstra!
bernika 22.09.2010 17:05
plagait: http://meska-kuchnia.pl/Obiady/Z-drobiu/piersi-kurczaka-na-patyczkach.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak