Sposób przygotowania

Kalafior czyscimy i płuczemy pod bierzaca woda.Wkładamy na kilka minut do wody zakwaszonej octem.Wyjmujemy osuszamy i dzielimy na niewielkie rózyvczki.Gotujemy wgarnku posolona wode z dodatkiem szczypty cukru i wkładamy rózyczki kalafiora i gotujemy około 15 minut.Wyjmujemy,dokładnie osaczamy i odkładamy aby dobrze wystygly.Cebule obieramy i kroimy w kosteczke.Mieszajac smazymy na szklisto na rozgrzanym oleju.Pomidory osaczamy z zalewy i siekamy.Mieso mielone przekładamy do miseczki ,wbijamy jajka.Dodajemy zeszklona cebule i posiekane pomidory,majeranek oraz 7-8 łyzek bułki tartej.Przyprawiamy sola i pieprzem.Składniki wyrabiamy na dosc gesta jednolita mase.Nabieramy nie wielkie porcje miesnej masy i oblepiamy rózyczki kalafiora,formujac niewielkie kotleciki.Opruszamy je pozostala bułka tarta.Na duzej patelni rozgrzewamy olej.Wkładamy kotleciki i smazymy z obu stron na rumiany kolor.Gotowe frykadelki podajemy np.z młodymi ziemniakami

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !