Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z drożdżami. W osobnym naczyniu żółtka utrzeć ze 100gramami cukru, a następnie dodać mąkę, mleko, spirytus, śmietanę. Całość dobrze wyrobić. Dodać stopione na patelni masło i zagnieść na jednolitą masę. Przełożyć do dużej miski, odstawić i poczekać, aż wyrośnie.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto, szklanką wyciąć okrągłe placki. Poczekać aż znowu wyrosną.

W sporym rondlu rozgrzać tłuszcz. Tłuszczu musi być duża ilość -tak aby pączek podczas smażenia cały zanurzony był w wodzie. Pączki smażyć z każdej strony, aż staną się rumiane. Wyjąć, poukładać na kilku warstwach ręcznika papierowego -tak aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Lukier w torebce podgrzać, aż się rozpuści. Kiedy już będzie rzadki, polać cienką warstwą gotowe pączki.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    ale pychotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale bym zjadła takiego pączka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !