Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁECZNIK Z ORZECHAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
margaryna 150 g
drożdże 40 g
jajko 8 szt.
żółtko jajek 4 szt.
śmietana 22% 2-3 łyżki
cukier puder 1 łyżka
sól szczypta
cukier 8 łyżek
orzechy posiekane 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
cynamon Prymat 1 łyżeczka
masa o smaku śmietankowym Dr. Oetker 1 opakowanie
Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁECZNIK Z ORZECHAMI

CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem.,Margarynę posiekać z 2 i 1/2 mąki. Dodać żółtka, drożdże, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem. Jedną cz. ciasta drożdżowego przełożyć do formy. Na cieście rozłożyć starte jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą(ja używam Prymat). Przykryć drugim płatem ciasto drożdżowego. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.

BISZKOPT ORZECHOWY:
Cztery białka ubić z połową cukru. Następnie dodać cztery ubite żółtka. Wsypać 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki orzechów, 1 łyżkę mąki pszennej i 0,5 łyżeczki proszku.. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę. Piec w temp. 180 stopni ok. 30 min. Upiec w ten sam sposób drugie ciasto.

JABŁECZNIK Z ORZECHAMI

Jeden biszkopt orzechowy posmarować połową masy śmietankowej.Przykryć ciastem z jabłkami i posmarować pozostałą masą. Przykryć drugim biszkoptem. Udekorować wg uznania.

Przepyszny! POLECAM!
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak