Sposób przygotowania

Mleko podgrzać i rozetrzeć w nim drożdże. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka. Na koniec wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masę makowa wymieszać z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym. Ciasto drożdżowe rozwałkować, następnie wyłożyć na nie masę makową i zawinąć. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Do masy makowej można dodać dowolne bakalie.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    lubię mak
  • 2
    original
    Opublikowano

    Baska Kaska

    prezentuje się pięknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    nie próbowałam jeszcze robić sama makowca
  • 4
    original
    Opublikowano

    pioge7

    bardzo ładny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    aż ślinka ciekn
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    dobry makowiec to skarb
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karol P

    wygląda smakowicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    kojarzy mi się ze świętami
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    super makowiec

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !